Roger WatersAmsterdam, Nederland

Roger Waters verwierf internationale bekendheid als een van de oprichters van de legendarische progressieve rockband Pink Floyd. Pink Floyd, dat wereldwijd meer dan 250 miljoen albums heeft verkocht en is opgenomen in zowel de Britse als de Amerikaanse Rock & Roll Halls Of Fame, is een van de meest invloedrijke bands van de 20e eeuw. Roger Walters had ook enorm succes als soloartiest, bracht drie studioalbums uit en toerde uitgebreid over de hele wereld.

Roger was de creatieve kracht achter de topjaren van Pink Floyds indrukwekkende run. Van het klassieke album The Dark Side Of The Moon in 1968 tot Final Cut in 1983, was Walters verantwoordelijk voor de teksten, het arrangement en het concept achter elk album dat ze uitbrachten. Tegen de tijd dat hij de band in 1985 verliet, waren ze stevig verankerd als een van de meest geprezen en best verkopende bands in de geschiedenis van de populaire muziek. Albums zoals The Dark Side Of The Moon en The Wall behoren tot de bestverkochte albums aller tijden en verkopen tot op de dag van vandaag nog steeds letterlijk duizenden exemplaren per jaar.

Nadat hij Pink Floyd had verlaten, begon hij soloprojecten met albums als Radio K.A.O.S en Amused To Death, wederom conceptalbums in zijn unieke stijl. In 1990, net na de val van de Berlijnse Muur, gaf hij zijn meest uitgebreide concert ooit met een gigantisch openluchtoptreden in Berlijn, waar ooit de Muur stond. Met gastoptredens van onder meer Bryan Adams, Joni Mitchell en Cyndi Lauper, registreerde het concert een officiële opkomst van meer dan 200.000 mensen. Het officiële live-album, getiteld The Wall - Live, werd kort daarna uitgebracht en werd al snel platina. In deze periode van zijn carrière werkte Roger ook samen met artiesten als Eric Clapton en Jeff Beck aan verschillende projecten.

Na een pauze van zeven jaar voor zowel de publieke opinie als de muziekindustrie, keerde Roger in 1999 met een knal terug met een tour die klein begon en snel groeide. Met meer bescheiden locaties die snel uitverkocht raakten, werden er snel meer data en grotere locaties toegevoegd toen de retourtour wereldwijd uitbreidde. Meer dan drie jaar toerde Roger de wereld rond, met als hoogtepunt een optreden voor meer dan 70.000 bezoekers op het Glastonbury Festival in 2002. In 2005 speelde Pink Floyd voor de laatste keer samen op het liefdadigheidsevenement Live 8. dan, vaak het uitvoeren van speciale arrangementen van Pink Floyd materiaal vermengd met zijn solowerk.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
(0)